Hoe gebruikt u een mondmasker op een veilige manier?

Bij het dragen van een mondkapje is het wel noodzakelijk dat u deze veilig gebruikt. In dit artikel is uitgelegd hoe u dit het beste kunt doen. 

Was uw handen goed met water en zeep voordat u het mondmasker uit de verpakking haalt en opzet. Gebruik bij het opzetten de touwtjes of elastieken en raak de binnenkant niet aan. Vermijd ook het aanraken van uw gezicht. Het mondmasker moet goed aansluiten op het gezicht en zowel de mond als neus bedekken. Raak tijdens het dragen het mondmasker niet aan, de touwtjes of elastieken kunt u wel aanraken. 

Als uw masker vochtig wordt tijdens het dragen, is het verstandig om deze te vervangen.

Wilt u het mondmasker weer afdoen? Was uw handen weer goed met water en zeep voordat u het masker afzet. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondmasker af te zetten. Ook bij het afzetten zorgt u ervoor dat u de binnenkant van het mondmasker en uw gezicht niet aanraakt. Daarna wast u uw handen opnieuw grondig met water en zeep.

Het beste mondkapje

Wat voor een mondmasker het beste is, daar lopen de meningen over uiteen. Er zijn wel minimale eisen opgesteld waaraan een mondmasker moet voldoen. Ieder land denkt er ook anders over en heeft andere regels. In Nederland is het advies van de Rijksoverheid een medisch mondmasker te dragen. Het advies is minimaal een masker van het type 2. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd om een medisch mondkapje van type 2R of een FFP2-masker te dragen. Hieronder ziet u een illustratie van het type 2 mondmasker. 

mondmasker uitleg

Meer artikelen

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te geven. Bij het gebruik van onze website gaat u akkoord met cookies. Lees meer in ons privacybeleid.