Van den IJssel logo

Hygiënische werkkleding in de zorg

In de zorg is hygiëne van cruciaal belang. Er moet ervoor gezorgd worden dat patiënten in een veilige en schone omgeving worden verzorgd. Daarom is het essentieel dat de kleding en hygiënevoorschriften worden nagevolgd. Werkkleding is hierin een van de grootste onderdelen wat invloed heeft op een veilige en schone omgeving. Het is daarom belangrijk om meer aandacht te besteden aan kledingvoorschriften in de zorg. In dit artikel worden de belangrijkste drie kleding en hygiënevoorschriften verder uitgelegd: 

Draag korte mouwen

Schone werkkleding

Draag geen accessoires  

PBM in de zorg

Draag korte mouwen

Handhygiëne is zeer belangrijk om te voorkomen dat er allerlei bacteriën en virussen overgebracht worden van de ene naar de andere persoon. Ook bij het dragen van handschoenen in combinatie met lange mouwen is het risico groot dat er bacteriën of virussen worden overgedragen. De kans dat je ergens achter blijft hangen is ook groter. Lange mouwen komen snel in aanraking met handschoenen, daarom is de beste oplossing om altijd korte mouwen te dragen in de zorg.

Schone werkkleding

Het is belangrijk dat zorgkleding iedere keer goed wordt gewassen, om de verspreiding van bacteriën en virussen tegen te gaan. Het is dan ook zeer van harte aan te raden om iedere dienst weer schone kleding aan te trekken. Bedrijfskleding voor in de zorg is van hoogwaardige kwaliteit dat tegen hogere temperaturen kan worden gewassen. Bacteriën en virussen worden het beste uitgewassen bij temperaturen hoger dan 60°C. Vaak kan zorgkleding in de droger, kijk wel altijd op het label in de kleding en houd de wasvoorschriften aan.

Draag geen accessoires

Vermijd het dragen van accessoires zoals sjaals, heuptassen, vesten of andere losse kleding. Dit kan namelijk kruisbesmetting veroorzaken door micro-organismen. Het dragen van losse kleding en accessoires kan ook een gevaar vormen voor de veiligheid van jezelf en anderen. Het kan bijvoorbeeld voor ongelukken zorgen als het in contact komt met bewegende onderdelen van machines of als het een cliënt of medewerker in de weg zit. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat losse kleding en accessoires zo veel mogelijk vermeden worden. Dit is ook de reden dat je nooit een zorgverlener met een sjaal of een andere accessoire ziet.

PBM in de zorg

Om infecties te voorkomen bij cliënten en medewerkers is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in bepaalde werkomgevingen verplicht. Volgens de Werkgroep Infectie Preventie-richtlijnen zijn er per verschillende werkomgeving andere PBM nodig. Denk hierbij aan het dragen van handschoenen, veiligheidsbrillen, beschermende kleding, hoofdbedekking of een mondmasker. Bekijk de algemene voorzorgsmaatregelen van WIP om te zien welke persoonlijke beschermingsmiddelen van toepassing zijn in jouw werkomgeving.
 
Bekijk hier ons aanbod in persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Of bekijk de PBM catalogus.

Meer artikelen