Het wassen van werkkleding

Roze schepje met waspoeder

Hoe onderhoud je werkkleding? 

Werkkleding is een essentieel onderdeel van een professionele werkomgeving. Of het nu gaat om hygiënische kleding in de zorg, beschermende kleding in fabrieken of representatieve outfits in de horeca, het goed onderhouden van werkkleding draagt bij aan veiligheid, comfort en een langere levensduur van de kleding. Maar wie is verantwoordelijk voor het wassen van werkkleding en hoe zorg je ervoor dat het op de juiste manier gebeurt? In dit artikel geven we antwoorden op deze vragen en bieden we praktische tips, inclusief wasvoorschriften.

Wie is verantwoordelijk voor het wassen van werkkleding?

De verantwoordelijkheid voor het wassen van werkkleding kan verschillen per sector en type organisatie. Wettelijk gezien ligt deze verantwoordelijkheid vaak bij de werkgever als het gaat om kleding die werknemers moet beschermen tegen risico’s, zoals chemicaliën, vuur of infecties. Het zelf laten wassen door medewerkers wordt afgeraden bij kleding die aan strenge veiligheids- of hygiëne-eisen moet voldoen.

Waarom de werkgever verantwoordelijk is

Bij beschermende kleding zoals veiligheidsvesten, brandwerende pakken en medische werkkleding is het essentieel dat de kleding volgens specifieke richtlijnen wordt gewassen. Onjuiste wasmethoden kunnen de beschermende eigenschappen verminderen, wat risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Daarnaast draagt professioneel reinigen bij aan consistentie en een nette uitstraling van medewerkers, wat vooral in klantgerichte rollen belangrijk is.

Hoe moet je werkkleding wassen?

Het wassen van werkkleding vereist zorgvuldigheid, afhankelijk van de stof en functie van de kleding. Wij geven bij een nieuw kledingpakket altijd een formulier met wasvoorschriften mee. Dit formulier houd rekening met de bedrukking of de borduring op de bedrijfskleding. Volgen je collega’s deze richtlijnen? Dan worden de risico’s op beschadiging zoveel als mogelijk beperkt.

Wasvoorschriften A5 instructies
Wasvoorschriften op een A5 met instructies in het Engels

Niet ieder kledingstuk is hetzelfde en daarom raden wij ook altijd aan om de volgende stappen te volgen:

  1. Controleer de wasvoorschriften:
    Elk kledingstuk heeft een label met wasvoorschriften. Deze geven aan op welke temperatuur je de kleding kunt wassen, of het in de droger mag en welke schoonmaakmiddelen je moet vermijden.

  2. Sorteren op kleur en type vervuiling:
    Voorkom dat lichte kleding verkleurt of dat vuile kleding andere items vervuilt. Sorteer kleding daarom op kleur en het soort vuil (bijvoorbeeld olie, stof of bloed).

  3. Gebruik de juiste temperatuur:

    • Kleding met oliën of vetten: Wassen op een hogere temperatuur (60°C of meer) is vaak nodig.
    • Hygiënische kleding (bijvoorbeeld in de zorg): Gebruik temperaturen van minimaal 60°C, eventueel met een desinfecterend wasmiddel.
    • Fijne stoffen of logo’s: Was op lagere temperaturen en gebruik een fijnwasprogramma om slijtage te voorkomen.
  4. Professionele reiniging voor gespecialiseerde kleding:
    Kleding met brandwerende, waterdichte of antistatische eigenschappen vereist vaak professioneel onderhoud.

Samenwerking met MedoClean

Bij Van den IJssel Bedrijfskleding werken we samen met MedoClean, een professionele partij die gespecialiseerd is in het reinigen van werkkleding. MedoClean verzorgt onder andere het wassen van kleding voor de zorgsector, waar strenge hygiënevoorschriften gelden en voor fabrieken, waar kleding vaak intensief vervuild is.

MedoClean gebruikt hoogwaardige technieken en gecertificeerde processen om ervoor te zorgen dat werkkleding grondig gereinigd wordt zonder dat de functionaliteit en kwaliteit van de kleding in gevaar komen. Deze samenwerking stelt onze klanten in staat om zich te richten op hun kernactiviteiten, terwijl wij zorgen voor een veilige en schone werkomgeving.

Wasvoorschriften voor werkkleding

Om werkkleding in topconditie te houden, is het belangrijk om de volgende wasvoorschriften te volgen:

  • Algemeen:

    • Controleer altijd het label van het kledingstuk.
    • Gebruik geen bleekmiddelen of agressieve chemicaliën.
    • Droog bij voorkeur op een lage temperatuur om slijtage te voorkomen.
  • Specifieke instructies:

    • Katoenen kleding: Wassen op 40-60°C.
    • Synthetische stoffen: Gebruik een lage temperatuur (30-40°C) om krimpen te voorkomen.
    • Kleding met reflecterende strepen: Was binnenstebuiten en vermijd wasverzachters.
    • Waterafstotende kleding: Gebruik speciale reinigingsmiddelen om de coating te behouden.

Waarom professioneel wassen kiezen?

Door werkkleding professioneel te laten reinigen, voorkom je fouten en verleng je de levensduur van de kleding. Bovendien ben je verzekerd van een hygiënisch en veilig proces. Bij Van den IJssel denken we graag met je mee en bieden we oplossingen op maat, zodat jouw werknemers altijd in schone en veilige kleding aan het werk kunnen.

Wil je meer weten over onze samenwerking met MedoClean of onze andere diensten? Neem gerust contact met ons op.

Meer artikelen