Normeringen op werkkleding

Bij de aanschaf van werkkleding is het essentieel om rekening te houden met diverse normeringen. De keuze van de benodigde normeringen hangt af van de specifieke werksituatie. In dit artikel bespreken we de belangrijkste normeringen voor werkkleding en geven we inzicht in hoe je deze normeringen kunt identificeren.

Bedrijfskleding infrastructuur

Hoge zichtbaarheidskleding

In een werkomgeving die vraagt om hoge zichtbaarheidskleding, is het vaak verplicht om werkkleding te dragen met de normering: EN 20471. Deze norm geeft aan dat de werkkleding fluorescerend is en voldoet aan Europese reflectiestandaarden. De werkkleding is ingedeeld in 3 klassen, waarbij klasse 3 de hoogste zichtbaarheid biedt.

Wanneer klasse 3 vereist is, kunnen de klassen van verschillende kledingstukken worden gecombineerd. Bijvoorbeeld, als de bovenkleding klasse 2 heeft, kan dit worden gecompenseerd met een werkbroek klasse 1. Je herkent deze normering aan het symbool van een veiligheidshesje. Het dragen van hoge zichtbaarheidskleding volgens deze normen draagt bij aan een veilige werkomgeving.

EN ISO 20471

Vlamvertragende werkkleding

In situaties waar vuurgevaar dreigt, speelt de EN 11612 norm een cruciale rol in het waarborgen van bescherming tegen hitte en vlammen. Deze norm specificeert speciale kleding vervaardigd uit een materiaalcombinatie die is ontworpen om de verspreiding van vlammen te beperken. Deze unieke materiaalcombinatie voorkomt dat de werkkleding vlam vat en weerhoudt mogelijke verspreiding van vuur. Het dragen van vlamvertragende kleding biedt bescherming tegen het ontstaan van brandwonden. Wij bieden een uitgebreid assortiment vlamvertragende werkkleding, waaronder brandvertragende overalls, broeken en jassen.

De vlamvertragende eigenschap van de werkkleding is eenvoudig te herkennen aan het symbool van het vuurtje. 

EN 16612

Laskleding 

Wanneer een kledingstuk een normering van EN 11611 bevat, geeft dit aan dat het kledingstuk voldoet aan de eisen voor de veiligheid bij het lassen. Hierbij zijn 2 klassen te onderscheiden van elkaar: op basis van het type proces en de werkomstandigheden. Klasse 1 heeft betrekking op het manueel lassen, waarbij kleine/normale hoeveelheden druppels vrij mogen komen. Wanneer er sprake is van grote hoeveelheden spatten en/of druppels die vrijkomen tijdens het lassen, moet de werkkleding voldoen aan klasse 2.

Snijbestendige werkkleding

In bepaalde situaties is het verplicht om werkkleding te dragen met een snijbestendige normering, ook bekend als EN 388 / ISO 13997. Het materiaal waaruit het kledingstuk is vervaardigd, biedt bescherming tegen scherpe en puntige objecten, waardoor schade aan de huid wordt voorkomen. Bij een snijbestendige normering wordt specifiek gekeken naar de schuurbaarheid en scheurweerstand van de stof. Het is van groot belang dat het kledingstuk niet openscheurt wanneer het in aanraking komt met een scherp object met een bepaalde kracht. Snijbestendige werkkleding is ontworpen om de huid te beschermen en risico’s te minimaliseren. De snijbestendige normering EN 388 is te herkennen aan het symbool van een grote hamer met een dikgedrukte streep eronder. Kies voor veiligheid en bescherming met onze hoogwaardige snijbestendige kleding.

Chemisch bestendige werkkleding

Bij blootstelling aan vloeibare chemicaliën tijdens het werk is het essentieel om kleding te dragen die voldoet aan de EN 13034 norm. Wanneer een kledingstuk deze norm hanteert, betekent dit dat de stof grondig is getest op bescherming tegen diverse zuren en basen die in water zijn opgelost. Dit zorgt voor een effectieve bescherming. De EN 13034 norm benadrukt specifiek vier soorten chemicaliën: buthanol, zwavelzuur, natronloog en o-xyleen. Kies voor kwalitatieve bescherming in situaties met deze chemicaliën. Het bijbehorende symbool voor EN 13034 is een erlenmeyer met rechtsboven drie horizontale strepen. Investeer in veiligheid en bescherming met onze werkkleding die voldoet aan deze norm.

EN 13034

Teekwerende werkkleding 

In bepaalde werkomgevingen bestaat een aanzienlijke kans op tekenbeten. In dergelijke situaties is het raadzaam teekwerende kleding te dragen om tekenbeten te voorkomen. Teekwerende werkkleding voldoet aan de norm EN 8333, wat betekent dat de kleding behandeld is met permethrine. Deze stof verhindert dat teken bijten en bemoeilijkt hun beweging op de stof. Deze eigenschap is bijzonder nuttig voor diegenen die veel in de natuur werken en regelmatig in contact kunnen komen met teken.

Elektro werkkleding 

Werkkleding die personeel beschermt tegen elektronische eigenschappen heeft de normering EN 1149. Antistatische werkkleding wordt vaak gedragen in de volgende sectoren: chemische sector, olie- en gaswinningssector en nutsbedrijven. De kans dat medewerkers te maken krijgen met gevaren door elektrostatische oplading, is hier groot. In de norm 1149 wordt er omschreven waar werkkleding aan moet voldoen om elektrisch geleidend te zijn. Door deze normering wordt er voorkomen dat er vonken ontstaan. Hierdoor wordt een eventuele brand of explosie voorkomen. Deze normering is alleen geldig in combinatie met vlamvertragende kleding (EN 11612). 
Deze normering heeft een bliksem-symbool met een ronde stip aan het begin.

Koudebestendige werkkleding 

Werkt je personeel in de koudere temperaturen dan -5°C? Dan is het van belang dat ze werkkleding dragen die zorgt dat ze warm blijven. Werkkleding met de EN 342 normering is zeer geschikt voor werkzaamheden in lagere temperaturen dan -5°C. Naast de EN 342 normering kan er ook werkkleding worden gedragen met de EN 14058 normering. Deze kleding is geschikt voor temperaturen boven de -5°C.

Deze twee normeringen zijn te herkennen aan het symbool met het ijskristal erin. De normering waar het om gaat, staat er dan boven. 

EN 342
EN 14058

Regenbestendige werkkleding

Bij het uitvoeren van werkzaamheden in de buitenlucht, is de kans op regen erg groot. De EN 343 normering zorgt ervoor dat de werkkleding beschermt tegen regen, sneeuw, mist en vochtigheid van de grond. De X en Y waardes geven de waterdichtheid en de doorlaatbaarheid waterdamp aan. Hierbij is 4 de hoogste klasse en 1 de laagste klasse. 
Deze normering heeft een paraplu met regendruppels als symbool. 

EN 343

Bescherming tegen gevaren van een elektrische vlamboog

Werkkleding met de normering IEC 61482-2 biedt de drager bescherming tegen de thermische gevaren van een elektrische vlamboog. Deze thermische gevaren zijn: een steekvlam, brandende deeltjes en kortstondige hitte. 
Naast de thermische gevaren, kan er bij een vlamboog ook nog andere gevaren ontstaan zoals een drukgolf of een harde knal. Hier kan gemakkelijk gehoorschade opgelopen worden, dus bescherm jezelf goed.
Het ontstaan van een vlamboog is het gevolg van kortsluiting. Dit kan gebeuren als een medewerkers het gereedschap in de schakelkast laten vallen. Ook kan er kortsluiting ontstaan in de aansluitkast van de machine of in het schakelstation zelf. Het risico op een vlamboog is er altijd, dus draag altijd beschermende werkkleding.

IEC 61482-2

Multinorm kleding

Wanneer er meerdere risico’s aanwezig zijn op de werkvloer, is het noodzakelijk om te kiezen voor multinorm werkkleding. Deze artikelen bevatten meerdere Europese normeringen die tegen meerdere risico’s beschermen. Een kledingstuk met een multinorm biedt een gecombineerde bescherming en veiligheid. Het is aan jou om te weten welke normeringen vereist zijn bij het werk dat wordt uitgevoerd. 

Twijfel je nog welke normeringen in welke werksituatie nodig zijn? Geen zorgen, wij adviseren je graag! Neem contact op via onderstaande button.   

Meer artikelen