Van den IJssel logo

Veilig werken op hoogte

Werk veilig op hoogte! Het gebruik van valbeveiliging is vanaf 2,5 meter werkhoogte verplicht. Valbeveiliging voorkomt dat mensen door toedoen van een val ernstig letsel oplopen. In dit artikel gaan we dieper in op het volgende;

Waarom valbeveiliging?

Een val is snel gemaakt. Vaak wordt hierbij gedacht aan werken op hoogte, maar ook werken in een omgeving van water of het werken met giftige stoffen kan ervoor zorgen dat valbeveiliging noodzakelijk is. Valbeveiliging is verplicht wanneer er een redelijke kans is op een val van een bepaalde hoogte en deze val kan leiden tot letsel of overlijden. Dit geldt voor werknemers die werken op hoogte, zoals op een dak, in een gebouw of op een steiger. Ook werknemers die op een lagere hoogte staan dan 2,5 meter, zouden op een risico kunnen stuiten.
timmerman met korte broek

Welke soorten valbeveiliging zijn er?

Er zijn verschillende soorten valbeveiliging voor verschillende situaties en industrieën.

Persoonlijke valbeveiliging

Dit is een vorm van bescherming die door één persoon gebruikt wordt om valongevallen te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn harnassen, valstopapparaat en lijnen. Bij het gebruik van persoonlijke valbeveiliging worden de volgende risico’s verminderd: vallen van hoogte, abrupt stoppen van de val en afknelling door de vallijn.

 

Collectieve valbeveiliging

Collectieve valbeveiliging is een manier om werknemers te beschermen tegen valongevallen. Het omvat het plaatsen van beveiligingsnetten, randbeveiliging en andere apparatuur. Dit soort valbeveiliging is in veel situaties verplicht, zoals in de industrie, op de bouwplaats of in de luchtvaart. Collectieve valbeveiliging kan bijdragen voor de veiligheid van werknemers door middel van een systeem van collectieve beveiligingsapparatuur. In combinatie met de persoonlijke valbeveiliging zal het de werknemers garanderen voor de veiligheid van jou werknemers.

Goede training van de werknemers is een belangrijk onderdeel dat bijdraagt aan het juist gebruik. Zo worden risico’s sneller herkend in een werkomgeving en wordt het gebruik van een juiste uitrusting gestimuleerd.

 

Bescherming persoonlijke valbeveiliging

Bij persoonlijke valbeveiliging zijn er meerdere mogelijkheden die ervoor zorgen dat iemand beschermd is. Maar wat zijn de functies van deze producten?

Valbeveiligingslijn

Een valbeveiligingslijn is een stevig touw of kabel dat wordt gebruikt om een persoon te verbinden met een ankerpunt. Het helpt om een val te voorkomen of op te vangen als deze toch plaatsvindt. Er zijn hierin diverse lengtes en combinaties met bevestigingsmogelijkheden verkrijgbaar.

Harnas

Een valbeveiligingsharnas is een persoonlijk harnas dat wordt gedragen. Het omvat riemen die om de torso, heupen en benen van de medewerker worden vastgemaakt. Het harnas is verbonden met een valbeveiligingslijn of ander opvangsysteem.

Ankerpunt

Een ankerpunt is een veilige plek waar een valbeveiligingslijn of kabel aan kan worden bevestigd. Dit kan een permanent punt zijn zoals een balk of staalconstructie. Ook kan het in de vorm zijn van een tijdelijk punt, zoals een speciaal anker dat is ontworpen voor tijdelijk gebruik.

Valstopapparaat

Valstopapparaat is een apparaat dat automatisch een val stopt als de werknemer begint te vallen. Het is een extra beveiliging die wordt gebruikt in combinatie met een harnas en een valbeveiligingslijn. Het apparaat detecteert wanneer een val begint en activeert een remsysteem om de snelheid van de val te verminderen en te stoppen. Het heeft de werking van een autogordel. Ook hierin zijn verschillende lengtes mogelijk, afhankelijk van de bewegingsvrijheid die gewenst is.
203WE 3,4 m

Wanneer is valbeveiliging verplicht?

Bij werk op hoogte is er altijd kans op valgevaar. Vanaf een hoogte van 2,5 meter moet er daarom specifieke maatregelen worden genomen om het risico van een val te verkleinen. Bij werkzaamheden waarbij het risico op een gevaarlijke val groter is dan bij een hoogte van 2,5 meter, moet er valbeveiliging worden gedragen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij werkzaamheden boven water of andere gevaarlijke ondergronden. Werkgevers en werknemers zijn verplicht om maatregelen vast te leggen in de RI&E, om het verhoogde risico op een val te voorkomen, waaronder het gebruik van valbeveiliging. Als hier niet aan wordt voldaan, zijn zij aansprakelijk.

Ons aanbod

Wij bieden een breed aanbod in persoonlijke valbeveiliging van het merk Edge safety equipment. Ons assortiment bestaat uit harnassen, lijnen, valstopblokken, losse haken en ankerpunten. Onze eigen gecertificeerde keurmeesters onderhouden, keuren en testen de valbeveiliging. Je krijgt jaarlijks een herinnering en wij plannen in overleg met jou de afspraak in om dit voor u in orde te maken. Verzeker jezelf hiermee van blijvend goed materiaal.

Weet niet welke valbeveiliging voor jou de beste keuze is? Wij bieden ook advies op maat aan. Neem contact op met één van onze specialisten. 

Of bekijk onze PBM catalogus. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) merk Edge bij Van den IJssel bedrijfskleding.

Keuren en certificeren

Het is verplicht om valbeveiliging jaarlijks te laten keuren. Zowel de permanente als de mobiele valbeveiliging vallen onder deze verplichting. Wij nemen graag deze zorg uit handen door de keuring op ons te nemen. Na deze keuring krijg je van ons een certificaat waarin we onze rapportage hebben genoteerd. Zo heb je overzicht over de keuringen die zijn gedaan en door welke keurmeester deze is uitgevoerd. Afhankelijk van jouw wensen verzorgen wij de keuring bij ons in de showroom of op locatie. 
Keuren valbeveiliging

Bekijk PBM in onze online catalogus

Het aankopen van PBM kan soms veel tijd in beslag nemen. Om dit gemakkelijker te maken, kunt je bij ons eenvoudig een offerte opvragen via de webshop. Hier vindt u onze best verkochte artikelen, ook op het gebied van valbeveiliging.

Meer artikelen