Welke soorten mondmaskers zijn er?


In grote lijnen zijn er drie soorten mondmaskers. De gezondheidszorg gebruikt medische gezichtsmaskers (ook wel chirurgische maskers) en ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP-maskers). Daarnaast bestaan er nog niet-medische gezichtsmaskers.

Medische gezichtsmaskers beschermen vooral een ander voor besmetting door de drager van het masker. Zo kunnen ze een rol spelen in het tegengaan van verspreiding van het virus. Daarnaast beschermen deze maskers de drager tegen opspattend vloeistof.

FFP-maskers (filtering face piece particles-maskers) beschermen de drager tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Ze bestaan in 3 categorieën: FFP1, FFP2 en FFP3. Een hoger getal duidt op een hogere beschermingsgraad.

Niet-medische gezichtsmaskers zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde maskers. Deze zijn vaak gemaakt van stof, ander textiel of papier. Deze maskers zijn niet gestandaardiseerd en ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg.

Medische mondmaskers, zoals een FFP2 masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg.

Een niet-medisch mondmasker draag je niet ter bescherming van jezelf, maar kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiëneregels.

Naast het gebruik van de juiste materialen, maakt ook de vorm van een mondmasker uit voor de effectiviteit. Zo moeten de neus en mond geheel omsloten zijn.
Terug naar Kennisbank
Privacy statement | Ontwerp, tekst en realisatie door NOBEARS.