De SDG’s die Van den IJssel ondersteunt

De duurzaamheidsdoestellingen van Van den IJssel zijn gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s). Wat zijn deze SDG’s en welke volgt Van den IJssel? Dat leest je in dit kennisbankartikel. 

In 2000 hadden de Verenigde Naties voor het eerst acht ontwikkelingsdoelen afgesproken voor de hele wereld voor de komende 15 jaar. Na deze 15 jaar werden de SDG’s opgesteld en deze doelstellingen gaan veel verder dan de vorige acht. De acht ontwikkelingsdoelen werd voornamelijk aandacht geschonken aan hulp van rijke landen aan arme landen, maar met de nieuwe SDG’s is er een grotere aandacht voor: vrede, veiligheid, economische ontwikkeling en milieu-thema’s.

Elk jaar doet het Centraal Bureau voor de Statistiek een onderzoek in Nederland hoe het met de zeventien doelen staat. De resultaten van dit onderzoek zijn gemengd. Zo scoort Nederland minder op klimaat-, energiedoelen en inkomensgelijkheid, maar scoren wij wel hoog op: economisch vlak, rechtsstaat en instituties, onderwijs en gezondheid.

Alle SDG's afgebeeld in tegels.

Hierboven zijn alle 17 SDG’s afgebeeld. Van den IJssel streeft er hiervan zes na: 7, 8, 9, 12, 13 en 17. Deze zes SDG’s worden hieronder verder toegelicht.

      

SDG 7: Betaalbare en duurzame energie

SDG 7

Wat houdt SDG 7 in?

SDG 7 staat voor het verzekeren van toegang tot betrouwbare, betaalbare, duurzame en moderne energie voor iedereen. 

In 2030 moet iedereen toegang hebben tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie. Duurzame energie kunnen we halen uit natuurlijke bronnen als water, wind en zon.

Wat doet Van den IJssel hieraan?

Ten eerste heeft ons pand volledig zelfopgewekte groene energie. Dit wordt gerealiseerd door onze 356 zonnepanelen op het dak. Dit geeft ons de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken en om te zetten in groene stroom.

Daarnaast maken wij uitsluitend gebruik van LED verlichting door ons gehele kantoor. Deze lampen verbruiken 90% minder energie dan de ‘normale’ gloeilamp. Bovendien gaan deze LED lampen veel langer mee.

Ons gehele pand is uitgerust met een warmte-terugwinsysteem. Door middel van dit systeem kunnen wij warme lucht binnen ons pand opzuigen en filteren. Deze gefilterde lucht wordt gebruikt om de buitenlucht te verwarmen. Op deze manier wordt er continu verwarmde frisse lucht naar binnen gevoerd. Dit bespaart weer energie, omdat de lucht verwarmd wordt.

Voor alle apparatuur voor het borduren en bedrukken aan huis en voor het intern transport wordt zelfopgewekte energie gebruikt.

Door alle bovenstaande investeringen, zijn wij nu volledig van het aardgas af.

SDG 8: Eerlijk werk en economische groei

SDG 8

Wat houdt SDG 8 in?

SDG 8 gaat over eerlijk werk en meer welvaart zonder dat het ten koste gaat van het milieu. Hieronder valt ook het gedeelte waarin de arbeidsrechten beschermd worden en een veilige en gezonde werkomgeving gecreëerd wordt voor alle werknemers en die van onze leveranciers.

Arbeidsrechten: Fair Wear Foundation

Wij maken bewust keuzes voor leveranciers/producenten die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Deze organisatie heeft een gedragscode ontwikkeld, waarbij aan internationaal geaccepteerde arbeidsnormen wereldwijd moet worden voldaan. Waar Fair Wear voornamelijk op let is:

  • Kinderarbeid
  • Discriminatie 
  • Werktijden
  • Salaris
  • Gedwongen werken

Veilige en gezonde werkomgeving

Bij Van den IJssel vinden we het belangrijk om een gezonde werksituatie te creëren. Dit doen we o.a. door elke dag vers fruit beschikbaar te stellen, het gebruik van verstelbaar meubilair voor een juiste werkhouding en een goede ventilatie op de werkplekken. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een vitaliteitsprogramma voor onze medewerkers.

Ontwikkeling van personeel

De ontwikkeling van ons personeel vinden wij erg belangrijk. Wij leiden ons personeel op tot vakbekwame medewerkers door middel van trainingen en opleidingen via onze eigen Van den IJssel Academy.  

Daarnaast wordt samen met het personeel een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opgesteld. Hierdoor krijgt het personeel de kans om zich planmatig te ontwikkelen, zich te specialiseren of om door te groeien binnen Van den IJssel Bedrijfskleding.

Bovendien hebben wij voor elke medewerker een Goodhabitz account, waarbij zij
zichzelf kunnen trainen op bepaalde onderwerpen. Zo zogen wij ervoor dat ons
personeel ook zelf de mogelijkheid heeft om zich te ontwikkelen op zelfgekozen
onderwerpen.

Inclusieve arbeidsmarkt

Wij hebben meerdere medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt, want wij geloven in eerlijke kansen voor iedereen. We werken daartoe samen met Abrona. Zij ondersteunen mensen met een verstandelijke beperking. Bij projecten waar extra productieondersteuning nodig is, wordt gekeken welke inzet tot de mogelijkheden behoort. Bekijk ons volledige team hier!

Daarnaast vinden wij maatschappelijke betrokkenheid erg belangrijk. Om deze reden steunen wij ook een aantal community projecten. 

SDG 9: Veilige infrastructuur, duurzame industrialisering, stimulering van innovatie

SDG 9

Wat houdt SDG 9 in?

SDG 9 gaat over een veilige en duurzame infrastructuur waar iedereen toegang toe heeft. Enerzijds gaat het om fysieke infrastructuur als wegen, vervoer en energie. Anderzijds is er de infrastructuur die betrekking heeft op informatie- en communicatietechnologie, zoals internet. Willen we komen tot een toegankelijke infrastructuur voor iedereen, die geen verdere schade toebrengt aan de planeet, dan is meer investering in industrialisatie en technologische innovatie een vereiste.

Energiezuinig transport

Wij zijn een samenwerking aangegaan met DHL voor ons volledige transportproces. De CityHubs liggen allemaal aan de rand van stedelijke gebieden en zo zorgt DHL ervoor dat ze weinig onnodige kilometers maken. De nieuwe locaties van DHL zijn allemaal gasvrij en voorzien met zonnepanelen. De bestaande locaties worden op dit moment verduurzaamd. Bovendien heeft DHL de grootste elektrische vloot van Nederland en willen in 2025 volledig emissievrij gaan bezorgen. Elk jaar investeert DHL 1% van de winst in sociale en duurzame projecten en hier staat Van den IJssel volledig achter.

Energiezuinig wagenpark

Bij vervanging van onze bedrijfsvoertuigen kiezen we voor de meest duurzame

oplossingen. Zo rijden onze accountmanagers in volledig elektrische auto’s en
bieden wij de mogelijkheid voor het gebruik van elektrische laadpalen bij ons
bedrijf. 

Duurzaam bestelbeleid

Wij verpakken onze kledingpakketten zo duurzaam mogelijk. Zo hebben wij verschillende formaten dozen om zo min mogelijk lucht te vervoeren. Daarbij bestellen wij maximaal drie keer per week bij onze leveranciers, zodat leveringen niet dagelijks plaats te hoeven vinden.

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

SDG 12

Wat houdt SDG 12 in?

SDG 12 moet ervoor zorgen dat we de druk op de aarde sterk verlagen. Duurzame consumptie- en productiepatronen maken het mogelijk grondstoffen efficiënter te gebruiken. Dit vermindert de impact op het milieu en de afhankelijkheid van grondstoffen. Ook het hergebruik van afval draagt hier aan bij.

Europees Ecolabel

Je kunt het Europees Ecolabel verwachten in een aantal van onze werkkleding lijnen. Dit Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie voor
non-foodproducten en diensten. Deze producten hebben verminderende negatieve invloed op het milieu en alleen producten die voldoen aan strenge milieueisen kunnen dit keurmerk krijgen.

Oeko-Tex®                        

Het Oeko-Tex®-merk is uw garantie voor producten die zijn onderzocht op stoffen die schadelijk voor de gezondheid zijn. Al onze kleding die wij voeren voldoen aan de Oeko-Tex normen.

Deze Oeko-Tex® Standard 100 is een internationaal erkende certificering en de
belangrijkste gezondheidsmarkering voor textiel. Deze markering betekent dat een product is getest op en goedgekeurd voor chemicaliën en kleurstoffen die schadelijk voor de gezondheid of vermoedelijk schadelijk voor de gezondheid zijn.

Circulaire bedrijfskleding

Steeds meer circulaire producten maken deel uit van ons assortiment, omdat wij onze klanten ook op het gebied van circulaire bedrijfskleding en veiligheidsschoenen een keuze willen bieden.

De circulaire bedrijfskledingcollectie bestaat uit: T-shirts, poloshirts, sweaters, vesten, hemden en werkbroeken die gemaakt zijn van 50% gerecycled katoen en 50% gerecycled polyester. De jacks en softshells zijn gemaakt van 100% gerecycled polyester. Het gerecyclede katoen bestaat voor 2/3e uit gedragen textiel en 1/3de uit snijafval. Het gerecyclede polyester bestaat uit bijvoorbeeld oude polyesterkleding, petflessen, visnetten, etc.

Naast circulaire bedrijfskleding hebben wij ook circulaire veiligheidsschoenen in ons assortiment. De circulaire schoenen worden gemaakt in een energie neutrale
productie. Elke circulaire schoen heeft een materiaalpaspoort. De veters worden gemaakt van gebruikte PET-flessen, die opnieuw gerecycled kunnen worden na gebruik. De veiligheidsschoenen uit ons assortiment zijn niet alleen veilig en comfortabel, maar ook nog eens duurzaam.

De circulaire schoenen zijn verkrijgbaar voor droge en natte werkomstandigheden, in robuuste, sportieve of representatieve heren- en damesmodellen. De complete veiligheidsschoen is voor 100% te hergebruiken. Meer informatie over onze veiligheidsschoenen? Lees hier meer.

Retourlogistiek bedrijfskleding en werkschoenen

Wij recyclen de bedrijfskleding van onze klanten om vervuiling en verspilling tegen te gaan. Ook jij kunt een bijdrage leveren aan een duurzame wereld en uw bedrijfskleding laten recyclen tot een nieuw product. De oude bedrijfskleding wordt gerecycled om er weer nieuwe kleding van te maken. Afgedragen kleding kan worden verzameld op locatie en wordt vervolgens retour gestuurd naar de producent. Oude bedrijfskleding wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe kleding bespaart vervuiling en verspilling: zo’n 99% waterverbruik, 40% energieverbruik en 40% CO2-uitstoot.

Na jou aanmelding voor ons recycle proces, inventariseren we samen hoeveel vestigingen uw organisatie heeft en hoeveel inzamelpunten nodig zijn. Jij bestelt en ontvangt een box voor elke locatie: een slimme inzamel box waarin veiligheidsschoenen en bedrijfskleding samen in kunnen worden gedeponeerd. Het sorteren van deze gerecyclede producten nemen wij volledig voor u uit handen. Elke box wordt standaard geleverd met een totaalservice. Dat wil zeggen dat je er zelf nauwelijks omkijken naar hebt. Zodra de box vol is, worden de ingezamelde schoenen op locatie opgehaald. Alle grondstoffen uit de schoen worden hergebruikt.

Reparatiedienst en professionele wasserij

Ook vinden wij het belangrijk dat kleding zo lang mogelijk meegaat. Wij hebben een eigen coupeuse in dienst om kleding te kunnen repareren i.p.v. direct nieuwe te leveren. Op deze manier verlengen wij de levensduur van een kledingstuk.

Daarnaast werken wij samen met Miele, een professionele wasserij. In het eigen beheer wassen en verzorgen van bedrijfskleding heeft voordelen voor de levensduur ervan. Zo heb je meer invloed op het behouden van kwaliteit en kleur van de kleding.

Afval minimaliseren, scheiden en recyclen

Binnen de textielbranche wordt veel gebruik gemaakt van verpakkingsmaterialen, zoals plastic en karton. Het is voor ons van essentieel belang om hier zorgvuldig mee om te gaan, zo scheiden wij al ons afval. Papier en plastic wordt gescheiden en apart opgehaald. Het afval wordt op een zo goed mogelijke manier verwerkt en/of hergebruikt.

Wij streven er zelf naar om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal per product/order te gebruiken. Ook kijken wij altijd naar nieuwe initiatieven en milieubewustere ontwikkelingen omtrent verpakkingsmaterialen.

In onze dienstverlening lopen wij voor op duurzame initiatieven. Zo bieden wij de mogelijkheid om bedrijfskleding te recyclen en geven we meer informatie over hoe we dit inrichten voor onze klanten. Lees meer hierover in ons kennisbankartikel

Hergebruik van bouwmaterialen in locatie

Op onze huidige locatie is zoveel mogelijk bouwmateriaal hergebruikt. Voor de
inrichting hebben wij gezocht naar circulaire vloerbedekking, meubels van
gerecyclede PET-flessen en is er een muur gestuukt met vezels van oude
spijkerbroeken.

Motiveren van klanten om ook duurzaam te ondernemen

Het motiveren van klanten om ook duurzaam te ondernemen gebeurt onder andere door het creëren van inzicht. Daarom bieden we onze klanten een gepersonaliseerd dashboard voor duurzaamheid aan waarmee we hun positieve impact op het milieu visueel maken. Het dashboard toont de besparing op waterverbruik, de vermindering van CO2-uitstoot en de energiereductie van het bedrijf door de keuzes die zij maken. Naast bewustzijn geeft dit ook overzicht in hun eigen zakelijke duurzaamheidsdoelstellingen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

SDG 13: Klimaatactie

SDG 13

Wat houdt SDG 13 in?

De doelstellingen van SDG 13 zijn het verbeteren van de aanpassingscapaciteit van gemeenschappen, het integreren van klimaatmaatregelen in nationaal beleid en het verhogen van bewustwording en kennis over klimaatverandering.

Wat doet Van den IJssel hieraan?

Van den IJssel zet zich actief in voor SDG 13 door verschillende maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Zo zijn de bedrijfsprocessen geoptimaliseerd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en energie-efficiëntie te verhogen. Daarnaast investeren we in hernieuwbare energiebronnen, zo is bijvoorbeeld ons gehele pand uitgerust met een warmte-terugwinsysteem . Van den IJssel werkt ook samen met andere bedrijven en organisaties om kennis en best practices uit te wisselen, wat leidt tot innovatieve oplossingen voor klimaatproblemen. De voortdurende inspanningen en samenwerking met partners tonen onze toewijding aan het realiseren van de doelen van SDG 13 en het bijdragen aan een duurzame toekomst.

SDG 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

SDG 17

Wat houdt SDG 17 in?

SDG 17 richt zich op het versterken van wereldwijde partnerschappen om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken. Het doel is om de samenwerking tussen regeringen, de private sector en het maatschappelijk middenveld te bevorderen en de middelen te mobiliseren die nodig zijn voor duurzame ontwikkeling. Dit omvat financiële steun, technologieoverdracht, capaciteitsopbouw en eerlijke handel. 

Wat doet Van den IJssel hieraan?

We werken nauw samen met verschillende partners om duurzaamheid te bevorderen. Door deze samenwerkingen hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van milieuvriendelijkheid. Wij sluiten partnerschappen met innovatieve bedrijven die dezelfde waarden delen, zoals verbeterde bedrijfsprocessen en productieprocessen en de pijlen richten op het verminderen van de CO2-uitstoot. 

Code of Conduct

Onze Code of Conduct is een gedragscode die we hanteren voor onze leveranciers. Het beschrijft de fundamentele eisen waaraan leveranciers én externe tussenpersonen van Van den IJssel aan moeten voldoen. Deze eisen hebben betrekking tot de verantwoordelijkheid ten opzichte van hun belanghebbenden en het milieu. Onze gedragscode stelt duidelijke normen op het gebied van ethisch gedrag, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Wij verwachten van onze leveranciers dat zij zich inzetten voor eerlijke arbeidsomstandigheden, het naleven van mensenrechten en de bescherming van het milieu.

Door deze gedragscode te hanteren, verplichten we onze leveranciers tot transparantie en verantwoording in hun bedrijfsvoering. Wij geloven dat een gezamenlijke inzet voor deze waarden leidt tot een duurzame en ethisch verantwoorde toeleveringsketen, wat uiteindelijk bijdraagt aan het welzijn van alle betrokken partijen en de planeet.

Meer artikelen